úterý 1. března 2011

Poslední únor a další schůzka fotoklubu - nová členka, 1. kolo eMO

Hodnotíme 1. kolo eMO
Příjemné, trochu však hlučné prostředí kavárny Falk v Brně nás opět přivítalo na další schůzce. 28. února 2011 se členové fotoklubu zoom sešli, aby se prodrali nabitým programem schůzky.

Nejprve jsme přivítali novou členku fotoklubu Mirku. Dorazil i potenciální nový člen Dan, který ale musel za pár desítek minut zase zmizet. Stihl zhlédnout alespoň naši soutěžní kolekci eMO. Klasický opozdilec Viktor svůj časový skluz napravil tím, že přinesl promítací plátno. No jo, jenže bez nohy. 


Po krátkém laborování se starožitnou skříní se starožitným nádobím uvnitř jsme myšlenku na její využití na zavěšení plátna raději opustili. Vhod přišlo okno a tak plátno putovalo na druhou stranu - vzepřeno o zeď a pod mírným nátlakem přivázáno k okennímu mechanismu. Atmosféra jako v kině. Mezitím stihla přiběhnout i pracovně vytížená Síma, mohli jsme začít. Škoda, že je David stále chorý. Za domácí úkol ale vypracoval svůj posudek na první hodnocenou kolekci.

Nyní už se skoro v plné klubové sestavě vrháme na hodnocení prvního kola elektronického mapového okruhu (eMO). Slavnostně jsme jej naostro spustili v brzkých ranních pondělních hodinách, kdy jsme do celé republiky na 14 míst rozeslali různé kolekce fotografií zúčastněných fotoklubů v eMO. Ty je mají do měsíce ohodnotit, aby mohlo navázat kolo druhé a výměna kolekcí.
Jako rekapitulaci nejprve promítáme naši vlastní soutěžní kolekci eMO, jež pro nové členy lehce komentujeme. Následuje už hodnocení 1. kola.

Viktor /Tori zkoumá detaily fotografie na plátně.
Naší první "potravou" je kolekce fotoklubu Veget z Prahy. Jeho členové nejsou jen z hlavního města, nýbrž roztroušeni po různých končinách naší vlasti. Spolupracují převážně na dálku. Jelikož je eMO v chodu, není zde možné ventilovat naše podrobné hodnocení této kolekce. 

Zmínit však můžeme, že naše názory jsou někdy opačné, což je jistě dobře. Většinou se však na hodnocení shodujeme, dokonce i v souladu s hodnocením bacilem zmítaného Davida. Ne ale vždy. Nutno říci, že kolekce fotoklubu Veget je pestrá, co do námětu, zaměření autorů, tak i kvalitou jednotlivých prací. Naše soutěžní kolekce putovala v prvním kole eMO do Berouna, kde si na ní zřejmě už "pochutnávají" fotojezinky.

Po vyhodnocení 1. kola eMO jsme se pouštíme do diskuse nad snímky Símy a Mirky. Síma se zaměřila na zmrzlé i nezmrzlé detaily, Mirka prezentuje své práce z prostředí kaváren, klubů a také soubor snímků, kdy se fotograficky soustředila na svoji kamarádku. Některé fotografie jsou skutečně až morbidní, brrr :-)

Schůzka se nám protahuje skoro až do 11 hodin, ale 1. kolo eMO máme za sebou. Zbývá jen přepsat body a komentáře do tabulky a čekat na hodnocení ostatních fotoklubů.

Co říci závěrem? Snad jen to, že rádi přivítáme nové členy fotoklubu zoom. Další schůzku plánujeme zhruba za tři týdny. Ta dnešní byla, myslím, velice přínosná. A taky hlavně brzké uzdravení Davidovi!

Marián K., fotoklub zoom

2 komentáře: